PENSIE

Mediere pensie de intretinere. Obligatia de intretinere

mediere pensie intretinere

Prin mediere se pot solutiona neintelegerile privind obligatia de intretinere, fie ca aceasta este efectuata in natura sau este cuantificabila intr-o suma lunara.

Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere, conform Codului Civil. Cuantumul intetinerii: Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil,o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Modalitatile de executare: Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.

Obligatia de intretinere datorata de catre parintele nerezident copilului sau/copiilor sai poate fi indeplinita in natura sau sub forma unei sume lunare, convenite intre cei doi parinti, raportata la nevoile copilului aflat in intretinere. Aceasta obligatie poate fi asumata printr-un act bilateral – Acordul de mediere, incheiat in prezenta mediatorului autorizat.

Legea stabileste un caracter penal unor fapte savarsite de parinti in raport cu copiii aflati in intretinere, care le pun in pericol buna dezvoltare, intr-un capitol distinct din Codul penal, ” Infractiuni contra familiei” (art. 377-380 in noul Cod Penal). Este cazul a doua infractiuni: abandonul de familie si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului. Ambele se incadreaza in categoria infractiunilor pentru care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila a partii vatamate.

Mai multe informatii —AICI—