PROGRAM VIZITA

Program vizita minor. Program de legaturi personale cu minorul

mediere program vizita

Divortul sau separarea parintilor (in situatia celor necasatoriti) aduce o serie de schimbari in vietile celor implicati, cum ar fi schimbarea locuintei si stabilirea unui program de legaturi personale cu copilul/copiii. Astfel ca odata stabilita locuinta copilului, care poate fi la mama sau la tata, este indicat sa se stabileasca modalitatea in care copilul va pastra legatura cu parintele la care nu locuieste in mod curent (parintele nerezident).

Parintii separati de copii au dreptul prin lege de a avea legaturi personale cu acestia. In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modul de exercitare a acestui drept,  instanta de tutela poate interveni pentru a decide modul cum se pot desfasura relatiile personale, minorul de peste 10 ani fiind in mod obligatoriu ascultat. In unele cazuri, chiar si minorul avand varsta mai mica de 10 ani poate fi ascultat.

Daca se poate ajunge la un consens in privinta modului de exercitare a acestui drept de a tine legatura cu copilul lor, de a petrece timp impreuna si de a mentine o relatie apropiata, iar interesul copilului nu este afectat, atunci nu este necesara interventia instantei si acultarea minorului. De aceea, in caz de neintelegeri, o interventie de succes a mediatorului, concretizata printr-un Acord de mediere cu privire la stabilirea unui program de legaturi personale cu copilul sau chiar a unui Plan parental, scuteste familia si in special copilul de situatia delicata in care acesta trebuie audiat.

Mai multe informatii —AICI—